Huwelijk

Trouwen voor de kerk betekent je engagement voor je partner, de kerkgemeenschap en voor God bevestigen. Vanuit de pastorale eenheid nemen we aantal stappen ter voorbereiding van het kerkelijk huwelijk.

1. De aanvraag

De aanvraag tot het huwelijk stellen jullie bij voorkeur, en indien mogelijk, ongeveer één jaar voor de geplande huwelijksdatum. Jullie nemen hiervoor contact op met:

Oostrozebeke (St-Amand kerk)
Diaken Kris Blondeel
kristiaan.blondeel @skynet.be
Markt 18
8780 Oostrozebeke
0494 45 35 98
De Ginste (St-Jozef kerk)
Ooigem (St-Brixius kerk)
Diaken Kris Blondeel
kristiaan.blondeel @skynet.be
Ingelmunstersesteenweg 99
8780 Oostrozebeke
0494 45 35 98
Sint-Baafs-Vijve (St-Bavo kerk) Diaken Robert Lammertijn
rlammertijn@telenet.be

Roos Labis
Leegstraat 89
8780 Oostrozebeke

Rijksweg 47
8710 Sint-Baafs-Vijve

0475 91 34 29

 

056 60 85 80

Wielsbeke (St-Laurentius kerk) Gaby Deven De Maurissenstraat 39
8710 Wielsbeke
0475 79 22 77

2. Het huwelijksdossier

Bij een eerste contact wordt er gevraagd naar een aantal administratieve zaken die nodig zijn om het huwelijksdossier op te stellen. Als jullie in een andere parochie willen trouwen of het huwelijk door een bevriend priester of diaken willen laten inzegenen, dan brengen jullie dit al ter sprake. Jullie huwelijksdossier bevat naast de datum en de plaats van het huwelijk ook de administratieve gegevens en doopbewijzen. Om het doopbewijs te kunnen opvragen, zijn de gegevens nodig van de parochie waar je gedoopt bent.

Als je ouders een trouwboekje hebben, vind je daarin de datum en plaats van je doopsel. Als ze geen trouwboekje hebben, informeer je best al bij hen naar waar zij woonden toen ze je lieten dopen en hoe oud je toen was.

3. De ondertrouw

Zes maanden voor de huwelijksdatum maken jullie met de voorganger in de huwelijksviering een afspraak voor de ondertrouw. Het is een gesprek waarin jullie stilstaan bij jullie relatie, bij jullie keuze om voor de Kerk te trouwen en bij wat dit betekent voor jullie verdere leven. Jullie overleggen dan ook met de voorganger over het verloop van de huwelijksviering. Het huwelijksdossier wordt verder in orde gebracht.