Doopsel

Uw kind dopen!

Proficiat! Als ouders, kijkt u ten volle uit naar het prille geluk van uw kind. Een kind ontvangen uit Gods hand is een fantastisch moment. Als pastorale eenheid willen we u zo goed mogelijk ondersteunen als u ook met uw kind gelovig op weg wilt gaan. Wilt u uw kind laten dopen, contacteer dan allereerst:

Oostrozebeke (St-Amand kerk)
diaken Kris Blondeel
kristiaan.blondeel @skynet.be
Markt 18
8780 Oostrozebeke
0494 45 35 98
De Ginste (St-Jozef kerk)
Ooigem (St-Brixius kerk)
Diaken Kris Blondeel
kristiaan.blondeel @skynet.be
Ingelmunstersesteenweg 99
8780 Oostrozebeke
0494 45 35 98
Sint-Baafs-Vijve (St-Bavo kerk) Diaken Robert Lammertijn
rlammertijn@telenet.be

Roos Labis

Leegstraat 89
8780 Oostrozebeke

Rijksweg 47
8710 Sint-Baafs-Vijve

0475 91 34 29

 

056 60 85 80

Wielsbeke (St-Laurentius kerk) Gaby Deven De Maurissenstraat 39
8710 Wielsbeke
0475 79 22 77

Bij een doopselaanvraag wordt er samen gekeken naar een moment om uw kind te laten dopen. U kan dan opteren voor uw kerk naar keuze binnen de pastorale eenheid en er wordt verder afspraken gemaakt voor het exacte uur voor het doopsel.

doop[1]

Doopselvoorbereiding

We vragen dat er aan elk doopsel een inhoudelijke voorbereiding vooraf gaat. Aan doopouders vragen we uitdrukkelijk tijd te willen vrijmaken om stil te staan bij de betekenis van het doopsel en het leven als christen. Ze ervaren dat het doopsel geen louter familiaal gebeuren is maar thuishoort in de bredere kring van de geloofsgemeenschap.

De doopvoorbereiding wordt behartigd door de doopcatechisten. Deze voorbereiding gebeurt in groep. Zo’n samenkomst biedt kansen aan jonge ouders om elkaar te ontmoeten en te steunen in het gelovig op weg gaan met hun kindje.

Een doopvoorbereiding in groep wordt door de pastorale eenheid aangeboden. He idee is dat u als koppel, eventueel vergezeld van peters/meters, grootouders en onze doopcatechisten. Tijdens die samenkomst staat men stil bij de waarde en de betekenis van het doopsel en maakt men kennis met de doopliturgie, zodat de doopviering naderhand concreet kan voorbereid worden.

Lichtmisviering

Elk jaar, het eerste weekend van februari wordt u uitgenodigd voor de lichtmisviering. Dat wil zeggen dat wij op die dag heel bijzonder de nieuw gedoopte kindjes willen plaatsen onder de zegen en de bescherming van O.-L.-Vrouw. Samen met alle ouders en kinderen die dat jaar gedoopt werden, wordt u uitgenodigd voor een stemmige viering. Wij vieren deze mooie gebeurtenis samen met de ouders van de gedoopten uit gans de pastorale eenheid.

Op het einde van de viering is er een kinderzegen en ontvangen de ouders een lichtmiskaars en hun originele kruikje, schelpje, kruisje of wiegje. Jullie ouders, grootouders, peter en meter, broers en zussen van het doopkindje zijn van harte welkom. Na de viering volgt een gezellig samenzijn achteraan in de kerk.