Glasraam uit het Frans klooster terug in Ooigem.

Aan dit glasraam, dat nu is ingewerkt in een kast, hangt een geschiedenis van meer dan 100 jaar. Een woordje uitleg.

In Boulogne-sur-Mer (Noord-Frankrijk) hadden de zusters Benidictinessen van het Heilig Sacrament een klooster. De anticlericale wetten van 1904 onder regering Combes verjoegen in Frankrijk meerdere Benidictinessenkloosters, de zusters in het stadje uit Pas-de-Calais kwamen in Ooigem terecht. Hun klooster werd verlaten, maar menĀ  had er voor gezorgd dat heel wat kostbaarheden in Ooigem terecht kwamen. Enkele maanden later kwamen ook de glasramen uit hun kapel in Ooigem aan. Deze prachtige glasramen werden gebruikt in de nieuwe kapel hier in Ooigem. In 1961 verhuisde het klooster naar Rumbeke. Ook daar kregen de glasramen een plaats in hun kapel. Wanneer de Benidictinessen Rumbeke verlieten en naar een woonzorgcentrrum in Ledegem trokken, namen ze ook nog glasramen mee. Verleden jaar schonken de zusters het glasraam aan de kerk in Ooigem, in onze kerk moest het een plaats krijgen. (Dit gebeurde naar aanleiding van de herdenking op 1 november 2020, georganiseerd door de Juliaan Claerhout-kring) We hebben er dan ook voor gezorgd dat het een mooie plaats kreeg.
————————-