Onderpastoor Verhelle van Oostrozebeke

 

Priester Michiel Verhelle was onderpastoor in Oostrozebeke St.-Amand van 1954 tot 1964. Hij werd geboren in Ardooie op 16 mei 1916 en tot priester gewijd in Brugge op 16 augustus 1942. Eerst was hij leraar aan het Heilig Hartcollege in Waregem, en daarna werd hij onderpastoor van de Sint-Amandsparochie in Oostrozebeke en later van de Sint-Jozefsparochie in Menen. Die laatste functie bekleedde hij tot in 1971. Nadien werd hij pastoor van de Sint-Theresiaparochie in Moorslede en directeur van het home ‘Over ’t Brugske’ in Slypskapelle. De ouderen herinneren zich Michiel Verhelle als een priester met een hart voor de werkende mens. Als proost van het ACW had hij een sterke voeling voor al wat leefde binnen deze groep. Een kleine anekdote om hen te typeren hoe hij keek naar de werkende klasse en er voor opkwam. Nieuwjaar 1955 werden de pastoor en zijn onderpastoors uitgenodigd bij de voorzitter van de kerkfabriek – Arthur Seynaeve –  de grote baas van de firma Seyntex, nu gevestigd in Tielt. Priester Verhelle zit verveeld met die uitnodiging die hij niet mocht en kon afslaan. Hij had immers de vrouwen die aan de lopende band werkten bij Seyntex opdracht gegeven te staken, daar ze 2 frank uurloon te weinig kregen. En inderdaad, de volgende dag werd er gestaakt en ze kregen voldoening. Priester Verhelle was ook de man die de filmzaal omtoverde tot een clubhuis voor de jongeren van KAJ. Hij gebruikte de lokalen in het kasteel aan Ettingen als jeugdlokalen. Verder werd onder zijn toedoen een schoolbus ingelegd, soep in het ‘spijtekot’ voor de schoolkinderen en nog zoveel meer. Als beloning voor zijn inzet kreeg hij van het bisdom een verbanning naar de barakken in Menen. Hij leefde de laatste jaren als kluizenaar en werd begraven in Ardooie.