Broederlijk delen

Het gaat om delen… zo mogen we het stellen in deze veertigdagentijd. Broederlijk Delen voert daarvoor campagne. Ja, zelfs na zestig jaar op dezelfde nagel te kloppen horen we het opnieuw: het gaat om delen ! Als ieder alleen voor zichzelf zorgt, wordt onze wereld een verschrikkelijke wereld. Maar als we naar een ander kijken en samen de dingen van het leven delen, dan wordt het fijn. Als we terugkijken naar fijne momenten, dan zien we toch vooral wat we samen met anderen mochten beleven. Een fijne veertigdagentijd !

 

Probeer het eens

Van de veertigdagentijd iets maken…probeer het eens ! Op een ander ritme leven. Tijd geven aan dingen die anders altijd blijven liggen… aan je lichaam en je geest om tot rust te komen.  Delen wat je hebt, zonder schrik om zelf tekort te komen… aan verzoening  om zo jezelf en de andere mensen een nieuwe kans te geven. Inspiratie halen uit het levensverhaal van Jezus die opkwam voor kleine mensen. Inspiratie geven aan mensen uit je buurt om samen dat geloof te beleven. Probeer het eens in deze veertigdagentijd… dan wordt Pasen verrassend vreugdevol. (A.V.)

60 jaar delen en herverdelen
Dit jaar vieren we onze zestigste verjaardag. Zestig jaar solidair tegen armoede en onrecht. Maar ook zestig jaar opkomen voor verandering. Die strijd willen we niet loslaten. De roep naar verandering klinkt vandaag luider dan ooit.

We botsten overal op dezelfde grenzen. De grenzen van onze planeet, de grenzen van ons economisch model. Overal ter wereld worden bestaande systemen in vraag gesteld, worden oplossingen gezocht voor problemen die ons allemaal aangaan. Klimaatopwarming, sociale ongelijkheid, armoede…Ons antwoord op deze problemen is, net als zestig jaar geleden, delen en herverdelen. Want er is genoeg voor iedereen. Maar we moeten ons er van bewust zijn dat niet iedereen een eerlijk aandeel in handen heeft.  En dat wie teveel heeft, het misschien met minder zal moeten doen, zodat iedereen kan leven met genoeg.