Allerheiligen

Allerheiligen in Coronatijden

Sint-Brixius

Het Coronavirus verstoort al maanden onze plannen, onze bijeenkomsten, ons leven. Op Allerheiligen mochten er slechts 40 aanwezigen zijn in de kerk. Nu zijn de kerken opnieuw gesloten voor de eredienst. Voor hoelang? Toch durven we hoopvol bidden.

Lieve God,
met dankbaarheid noemen we de namen van onze lieve doden.
We willen niet dat dat zij ooit uit ons hart verdwijnen.
Koester onze dierbaren met liefde sterker dan de dood.

Sint-Amand

Op de vooravond van Allerheiligen werden onze dierbaren herdacht, die gestorven zijn in het voorbije jaar. Negentien kruisjes met hun naam, negentien lichtpuntjes, brandende kaarsjes met een vlammetje afkomstig van de paaskaars, als teken van leven over de dood heen. Een verwijzing naar de opstandig van Jezus die door zijn verrijzen de dood heeft overwonnen. Een teken van Gods overvolle liefde voor de mens, voor hen die gestorven zijn, maar ook voor ieder van ons.

Sint-Jozef

Afscheid nemen doet pijn. wij blijven achter met de herinnering aan zovele goede dingen uit het leven van onze dierbaren. We zoeken steun en kracht bij mekaar maar ook bij God, de Vader van alle mensen. Het werd een sobere viering van Allerheiligen, anders dan gewoonlijk maar daarom niet minder intensief. Want deze tijd daagt ons uit om nog meer te geloven en te vertrouwen op God.

Sint-Laurentius

Geen Allerheiligen als anders, soberder dan ooit, zonder koor, enkel één aanwezige per familie tijdens de gedachtenisviering. Niemand hield het voor mogelijk. Toch houden wij de hoop er verder in. De hoop duwt ons verder. Wij blijven samen met onze geliefde overledenen, verbonden met het kruis van Jezus,  samen wachtend op de verrijzenis met Hem.