16 augustus 1953

 

Wellicht zegt die datum je niets. Het heeft wel te maken met de tekening die je hier ziet. Eind 2019 werden de gebouwen van ‘ De Gilde’ afgebroken om plaats te maken voor sociale appartementen. Van het café en het lokaaltje van de ziekenbond was al lang geen sprake meer. Tijdens de tweede wereldoorlog liep het centrum van Ooigem veel schade op.  Al snel volgde de heropbouw. Een groot café, twee lokaaltjes (een voor de ziekenkas en een voor de vakbond) en feestzaal daarboven, het zou een vertrouwd gezicht worden in Ooigem. Op 16 augustus 1953 werd het nieuwe ACV lokaal plechtig ingehuldigd.

De plechtige hoogmis (voor het geestelijk en tijdelijk welzijn van de leden) om 9.30 u. was de start van de feestelijke dag. Om 14.30 u. vertrok een grote stoet met 41 groepen uit 25 gemeenten. Een halfuur later begon het lof in open lucht met de opening van het lokaal. Op 15.30 u.  was er een spreekbeurt door oud minister De Man. Daarna kon men wellicht de dorstigen laven en om 18 u. was er een turnfeest door de afdeling Meulebeke. De muziekmaatschappij van Meulebeke gaf een uur later een muziekconcert. De dag eindigde met vuurwerk en een concert door de Ooigemse Ware Vrienden.

Op de foto zie je het bovenste deel van de uitnodiging voor de leden van het ‘Christelyk Werkersverbond’. Deze brief vond ik in het archief van de parochie. Het is duidelijk dat deze brief als basis diende om de uitnodiging voor alle inwoners van Ooigem te schrijven. Misschien was dit wel de taak van de pastoor of de onderpastoor. Toch wil ik ook nog even het slot van deze brief meegeven.
(Ziedaar een schoon feest. Laat de vreemden staan kijken, maar doet gij als lid van de ziekenbond of syndicaat – KWB of KAV – KAJ of VKAJ of gelijk welke andere vertakking, toch met alles mee.)  Wij danken u erom bij voorbaat.

67 jaar geleden, tijden, gewoonten en gebouwen veranderen.

Zo zag het straatbeeld met het ACV-lokaal er de laatste jaren uit. Helemaal vernieuwd, mooie CM-lokalen en een vernieuwde bovenzaal, ideaal voor vergaderingen en feestjes. Vervlogen tijd. Maar een groot feest moet het wel geweest zijn in 1953. In de plechtige stoet waren er 5 muziekmaatschappijen: Tielt, Oeselgem, Kuurne, Meulebeke en Ooigem.

Daar tussen liepen tientallen ACV groepen afkomstig uit Tielt, Schuiverskapelle, Ardooie, Ingelmunster, Sint-Eloois-Winkel, Vichte, Moen, Beveren-Leie, Kuurne, Bavikhove, Roeselare, Oostrozebeke, Desselgem, Waregem, Sint-Baafs-Vijve, Sint-Eloois-Vijve, Oeselgem, Markegem, Wielsbeke en Ooigem.

Zo’n feest zou men nu in Coronanatijden niet mogen organiseren.