Kerken weer open voor de eredienst

De week voor 13 juni hing er spanning in onze kerken. Hoe zou het zaterdag en zondag verlopen?

Maandag 9 juni – Sint-Brixius

Toen we op maandag 8 juni met de kerkraad samenkwamen om te kijken hoe we de kerk konden klaarzetten voor de vieringen vanaf 13 juni, hadden we heel wat vragen. Hoeveel gelovigen zouden we ‘mogen’ plaatsen? Waarom met mondmasker? Hoe naar de communie gaan? Waar pijlen aanbrengen voor het binnenkomen en verlaten van de kerk? We hadden natuurlijk een pak maatregelen gekregen van het bisdom. Veiligheid boven alles. Anderhalve meter, de kosteres mag zingen de gelovigen niet, handen ontsmetten bij het binnenkomen, geen omhaling … Het werd een beetje zoeken en proberen met de meetstok in de hand. Toch slaagden we erin 40 plaatsen te voorzien voor de kerkgangers op zaterdag. Het werd afwachten hoeveel gelovigen er na drie maanden zouden komen om de mis van 4 uur bij te wonen.

Vanaf 15.30 u. kwamen de gelovigen binnen. Braafjes volgden zij de richtlijnen, handen ontsmetten, afstand houden … we zijn het gewoon geworden.

Jammer dat we een paar mensen niet meer mochten binnenlaten, maar veiligheid gaat voor. We hopen echt dat ook hier de maatregelen binnenkort zullen versoepelen.

Zaterdag 13 juni -Sint-Jozef

Een mooie opkomst. Een blij weerzien werd het inderdaad. Een lange tijd van wachten is ten einde. Stap voor stap komen we er wel. Zoals velen het verwoorden. “ Wij voelen ons hier veilig”. Inderdaad, de afstand bewaren van 1,5 m is niet vanzelfsprekend, vooral in de gangen.

Zondag 14 juni – Sint-Laurentius

14 juni 2020, een mijlpaal in de geschiedenis van de kerk. Een verlangen werd werkelijkheid. We mogen opnieuw samenkomen om eucharistie te vieren in de kerk. Het deed ons deugd. Jammer dat wij nog niet mochten meezingen. Sommigen deden het wel stiekem…maar dan achter hun mondmaskertje…

Zondag 14 juni – Sint-Amand

 

 

Een mooie opkomst. Een blij weerzien werd het inderdaad. Een lange tijd van wachten is ten einde. Stap voor stap komen we er wel. Zoals velen het verwoorden. “ Wij voelen ons hier veilig”. Inderdaad, de afstand bewaren van 1,5 m is niet vanzelfsprekend, vooral in de gangen.