De klokkenluider van Sin-Laurentius

Sinds dinsdag 7 april weerklinken elke avond om 20 uur de klokken van de Sint-Laurentiuskerk over de gemeente Wielsbeke. Kerkbewaarder Gabriël Deven – 84 jaar intussen – deinst er niet om terug om elke avond naar de kerk te fietsen om zijn plicht te doen. “Voor mij is het maar een kleintje”, blijft hij bescheiden.
Al sinds de jaren 70 is Gabriël Deven uit de Maurissenstraat actief betrokken bij het kerkgebeuren. Sindsdien fietst hij langs de Molenstraat en de Baron van der Bruggenlaan meerdere keren per week naar de kerk. Vorige week kreeg hij een speciale opdracht van diaken Kris Blondeel. “Elke avond applaudisseren de mensen om 20 uur voor de zorgverleners die hun beste beentje voor zetten tijdens de coronacrisis. Als kerk wilden we dit teken versterken door ook de klokken van de kerk te luiden. We appreciëren enorm wat de zorgverleners en de vele vrijwilligers allemaal doen in deze situatie”, vertelt Gabriël.
De 84-jarige Wielsbekenaar neemt graag zijn verantwoordelijkheid op en fietst dus elke avond naar de kerk en terug naar huis. Op zijn weg naar huis bedanken de inwoners van de Baron van der Bruggenlaan hem graag. “We applaudisseren twee keer: een eerste keer om 20 uur voor de verpleeg- en zorgkundigen. Een tweede keer als Venneke passeert met zijn fietst. Het is heel mooi wat die man doet. Hij brengt ons wat courage”, zegt Charline Mestdagh.
Gabriël herstelde begin dit jaar nog van darmkanker, maar zit dus al terug op de fiets. “Ik ben niet bang om buiten te komen en mijn plicht te doen. Als we ons aan de opgelegde voorschriften houden, lopen we minder gevaar. Ik zal de klokken blijven luiden tot de maatregelen opgeheven zijn. Zoveel is zeker”, besluit hij. (NVR)